top of page

Over de leraar

Een kort interview met Jan Baars, de leraar van Ki Aikido Haarlem. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met Ki Aikido en heeft de hoogste examengraad in Aikido (4e dan) en Ki-ontwikkeling (Okuden).

 

‘Vanaf mijn tienerjaren heb ik intensief judo beoefend, ook in wedstrijdverband. Als eerstejaars student won ik de nationale universitaire kampioenschappen en ging met een Nederlands judo team voor wedstrijden naar Suriname. Daarna ben ik gestopt met judo omdat ik de volgende tien of meer jaren niet in de dojo wenste door te brengen. Bovendien was ik gefascineerd geraakt door de sociale wetenschappen - maar vooral de filosofie - en moest ik mijn studie hoofdzakelijk bekostigen met babysitten, wat ik goed met studeren kon combineren. Na mijn doctoraalexamens werd ik op 23-jarige leeftijd benoemd als universitair docent waarna ik mijn passie voor bewegingskunsten weer oppakte in de vorm van meditatie, tai chi, dans, yoga en verschillende vormen van aikido. Als hoogleraar in de filosofie werd ik vervolgens veel gevraagd voor lezingen, master classes en gast hoogleraarschappen in het buitenland (over mijn werk: zie janbaars.nl).

Dit probeerde ik steeds te combineren met lessen van inspirerende leraren. Zoals Ben Lo voor tai chi lessen in San Francisco.  Of George Leonard, eveneens in San Francisco, Aikido leraar en auteur van The Ultimate Athlete en Ki Aikido lessen van Kataoka Sensei in Osaka. Over de lichamelijke en de anatomische voorwaarden van menselijke beweging heb ik het meest geleerd van John Graham van Esalen, California, wiens assistent ik was wanneer hij naar Europa kwam voor zijn workshops. Vanaf 1988 heb ik me, naast mijn werk, vrijwel volledig toegelegd op Ki Aikido zoals ontwikkeld door Yoshigasaki Sensei, bij wie ik in 2017 in Berlijn het  vierde dan examen aflegde’.

bottom of page